Îți dorești să ai o putere mai mare de decizie în ceea ce privește banii? Răspunde-ți la întrebarea “Cum este relația ta cu banii” și descoperă cum influențează atitudinea ta față de bani și înțelege toate deciziile pe care le ei.
Cum este relația ta cu banii?
Unii oameni cred că această lume ar fi mai bună fără bani, deoarece îi consideră ca fiind originea tuturor relelor, dar pentru alții, banii reprezintă ceea ce fac lumea să fie în continuă mișcare. Este important să înțelegi modul în care vezi banii și rolul pe care îl joacă în casa ta. Banii sunt ceva ce îți provoacă anxietate și stres, sau, dimpotrivă, vezi banii ca pe ceva ce îți dă putere și îți permite să faci lucrurile pe care le dorești, provocându-ți o senzație de satisfacție?
Care este atitudinea ta față de bani?
Te consideri una dintre acele persoane care nu pot niciodată să economisească bani? Crezi că unele persoane sunt mai bune decât celelalte în ceea ce privește contabilitatea banilor? De ce crezi că este așa?
Este destul de comun ca oamenii să tindă să dea vina pe alții pentru incapacitatea lor de a economisi bani, fie că dau vina pe angajatorul lor sau pe orașul în care trăiesc, dar te-ai gândit vreodată că dacă ți-ai schimba locul de muncă sau te-ai muta în alt oraș, obiceiurile tale de cheltuire și economisire s-ar schimba? Cel mai probabil răspunsul este NU!
Una este să câștigi puțin într-un oraș scump și alta este atitudinea și modul în care vedem și prioritizăm banii; în cele din urmă, asta determină soldul tău la sfârșitul lunii.
Multe studii au demonstrat că persoanele care văd banii ca pe un mijloc de putere sunt mai predispuse să experimenteze probleme financiare decât aceia care văd banii ca pe un furnizor de securitate. Studiile au demonstrat și că preocuparea pentru cantitatea de bani cheltuiți, cumpărarea de lucruri într-o încercare de a se simți bine și negarea obiceiurilor de cumpărare sunt printre cele mai periculoase. În schimb, dacă vedem banii ca pe ceva ce oferă oportunitate și securitate, este mai puțin probabil să ajungem să experimentăm dificultăți financiare.
Înțelegerea motivațiilor tale
Dacă nu ești atent și nu explorezi relația ta cu banii, poți ajunge să trăiești momente greu de suportat. Nu este nimic rău în a dori să cumperi bunuri materiale, fie că este vorba de o mașină nouă, mobilă nouă sau haine noi. Ceea ce este mai important este să înțelegi motivația din spatele dorinței și să te întrebi dacă aceste cumpărături îți vor îmbunătăți viața și starea generală de bine și în ce mod o vor face. Când această motivație nu este clară sau bine definită, este un semn că respectivul lucru nu are un motiv bine definit de a fi cumpărat și, într-un moment dat, poate să îți cauzeze probleme financiare.
„Bogăția este ca apa de mare. Cu cât bei mai mult, cu atât ți-e mai sete” – Arthur Schopenhauer (1788-1860), filosof german
Este întotdeauna important să ai o relație sănătoasă cu banii, astfel încât să poți trăi confortabil, dar fără a înceta să economisești și fără a cheltui prea mult.
Unul dintre cele mai dificile obiceiuri de dezvoltat este obiceiul economisirii, deoarece nu reușim să înțelegem cum să-l dezvoltăm. Dacă ai ideea că economiile provin din ceea ce îți rămâne din venituri, probabil că niciodată nu îți va rămâne nimic și, prin urmare, nu vei putea să economisești niciodată. Economisirea trebuie văzută ca „una dintre atâtea cheltuieli fixe” pe care le ai în fiecare lună. Nu contează suma pe care o stabilești, important este să poți economisi în mod constant în fiecare lună. Aceasta este singura modalitate de a dezvolta acest obicei, astfel încât, prin constanță, să poți forma un patrimoniu.
Banii îți permit să ai mai multe oportunități
A avea bani îți oferă mai multe oportunități. De exemplu, dacă ai fi în căutarea unui loc de muncă, atunci când ai acces la bani, fie prin economiile tale, un card de credit sau un împrumut, înseamnă că te afli într-o poziție mai bună pentru a explora opțiunile pe care le ai la dispoziție, în loc să fii obligat să accepți prima ofertă pe care pui ochii. Poți să fii pretențios și să cauți mai multe oportunități.
Accesul la bani poate deschide lumea ta în multe moduri, cum ar fi să călătorești mai liber, să faci reparații neașteptate, să înlocuiești articole care nu mai funcționează și să cumperi bunuri când este necesar. Chiar îți poate permite să îți extinzi afacerea sau să ai ocazia de a profita de oportunități mai bune la locul de muncă.
Subliniem din nou. Când banii sunt văzuți ca un facilitator și ceva ce poate oferi securitate, este mai puțin probabil să experimentezi probleme financiare. Dar tu, ce relație ai cu banii?